top of page
Search

Vanhanajan munkit ja sima

Pienenä kävimme Suomessa kesäisin ja jouluna katsomassa äitini äitiä, tuttavallisemmin Maskun mammaa 🧡, sekä äitini kuutta sisarusta perheineen. Vierailumme Maskun Halisojalla oli 70-luvulla molemmin puolin eksoottinen kokemus. Tulimme Roomasta maaseudun rauhaan. Ihmispaljoudesta pieneen pihapiiriin, jossa isoäidilläni oli lehmiä navetassa, asuinrakennuksen tupakeittiötä unohtamatta, missä isoäitini puuhasteli aina huivi päässään. Tuoksu keittiössä oli IHANA! Paras muisto kaikista oli mamman rinkelimunkit. Rapea kuori ja pehmeä sisältä, eikä rasvaa ollut liikaa. Tämän herkullisen isoäitini ohjeen haluan nyt jakaa kanssanne.


Ohje:

(noin 18 rinkilää)

Tarvitset:

kulhon, puukauhan, liinan, leivinalustan, taikinakaapimen


2,5 dl maitoa

25 g hiivaa

1 dl sokeria

2 tl kardemummaa

0,5 tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

1 muna (voi jättää pois)

6 dl vehnäjauhoja 50 g pehmeää voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maitoon.

Lisää sokerit, kardemumma, suola ja kananmuna, sekoita.

Lisää puolet jauhoista hiljalleen vaivaten

Lisää voi ja loput jauhot alustaen.

(voit vaivata taikinan myös yleiskoneessa (10 min.), jolloin saat hyvän sitkon ja meheviä munkkeja). Alusta taikinaa niin kauan, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. Jätä taikina kohoamaan liinan alle noin 30 minuutiksi. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa tasaiseksi. Leivo taikina tangoksi ja jaa 18 palaan.

Pyörittele paloista pullia ja jätä kohoamaan liinan alle lämpimään vielä 45 minuutiksi.

Paina kohonneisiin munkkeihin sormella reikä ja suurenna reikää pyörittämällä munkkia sormen ympärillä varovasti.




Paistamiseen:

Tarvitset:

ison kattilan, reikäkauhan, talouspaperia, lautasen

1 kg kookosrasvaa

Kuumenna rasva isossa kattilassa tai padassa n. 175 - 180 asteiseksi. Voit mitata rasvan lämpötilan kätevästi digitaalisella lämpömittarilla.

Nosta reikäkauhalla 2-3 munkkia rasvaan ja paista noin 1-2 minuuttia kummaltakin puolelta. Kauha auttaa munkkien kääntämisessä.

Nosta valmiit munkkirinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään.

1dl hienoa sokeria, 1 rkl appelsiinin kuorta hienoksi raastettuna

Laita sokeri ja appelsiinin kuoriraaste laakeaan kulhoon/lautaselle. Pyörittele hieman jäähtyneet, mutta vielä lämpimät munkkirinkelit sokerissa.


Vinkki:

Kerron vinkin munkkien paistorasvaan liittyen. Rypsiöljy on varmasti yleisimmin munkkien paistossa käytetty rasva. Suosittelisin kuitenkin ehdottomasti kokeilemaan kookosrasvaa.Se on kova, tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä, eikä näin ollen imeydy taikinaan niin hyvin kuin pehmeät rasvat. Tästä syystä munkista tulee ilmavampi, kun taas rypsiöljyllä paistettu on sisältä tiivimpi.


Juhlitaan kevään tuloa!

Hienoksi raastettu appelsiinin kuori ja sokeri antavat munkeille raikkaan maun.

Raikas sitruuna-inkiväärisima

2 litraa valmista simaa

Tarvitset: kattilan, ison kulhon, veitsen, leikkuulaudan, puukauhan, suppilon ja korkillisia pulloja

2 litraa vettä 2-3 sitruunaa (riippuu koosta) 50 g tuoretta inkivääriä 150 g taloussokeria 150 g fariinisokeria 1 nokare hiivaa (herneen kokoinen pala)

Mittaa kattilaan 1 litra vettä. Kuori inkivääri ja leikkaa se siivuiksi. Lisää inkivääri veden joukkoon kattilaan ja kuumenna. Keitä inkiväärivettä noin 10-15 minuutin ajan. Mittaa veden kiehuessa sokeri isoon kuumuutta kestävään kulhoon. Pese sitruunat hyvin ja kuori ohuelti sitruunoiden kuori sokerin joukkoon. Leikkaa valkoinen osa pois sitruunasta ja leikkaa sitruuna siivuiksi neljään osaan. Lisää myös sitruunaviipaleet sokerin joukkoon ja kaada kiehuva vesi sokereiden sitruunoiden päälle. Lisää 1 litra kylmää vettä. Kun seos on kädenlämpöistä, lisää sekaan pieni herneen kokoinen nokare hiivaa. Sekoita, peittele kelmulla ja jätä tekeytymään huoneenlämpöön 24 tunniksi. Sima on lähtenyt käymään, kun pinnalla on hieman kuplia ja vaahtoa. Silloin on aika pullottaa sima ja siirtää viileään, mikä taas hidastaa käymisprosessia. Noin 24 tunnin päästä siivilöi sima ja pullota se pulloihin, joiden pohjalla on 1 tl sokeria ja 2 rusinaa. Laita pullot jääkaappiin. Sima on valmista noin 6 päivän kuluttua, kun rusinat nousevat pintaan. Valmis sima säilyy hyvänä noin 1 viikon. Voit vaikuttaa siman makeuteen lisäämällä tai vähentämällä sokerin määrää.


Hauskaa vappua!

Cristina & Ebba

bottom of page