Nonnan lasagne

Italialainen isoäitini Adele, opetti minulle paljon keittiössä. Häneltä minulle jäi perintönä myös monta hyvää reseptiä.

Meidän perheen lemppari on ehdottomasti tämä Nonnan (suom. isoäidin) lasagneresepti. Vaikka lapsemme on jo muuttaneet pois kotoota (pois lukien yhtä teiniä, jota kylläkään kotona ei näy kuin ruoka-aikoina) niin tätä keräännymme sunnuntaisin syömään saman pöydän äärelle.

Italialainen lasagne

Jauhelihakastike:
350 g luomujauhelihaa
3-4 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
pala varsiselleriä (n. 5 cm)
1 porkkana
2 tölkkiä tomaattimurskaa (800 g)
3 dl vettä
1/2 kuutio kasvislientä
1 valkosipulin kynsi
2 tl sokeria
1 tl muskottipähkinää
2 tl karkeaa suolaa
1 tl mustapippuria
1 ruukku tuoretta basilikaa
50 g parmesaanijuustoa
300 g mozzarellajuustoa

Valkokastike:
50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1 tl muskottipähkinä
1 1/2 tl karkeaa merisuolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
3 rkl parmesaanijuustoa

Silppua sipuli. Kuori porkkana ja paloittele neljään osaan. Ruskista jauheliha, sipuli, varsiselleri ja porkkana oliiviöljyssä.

Lisää tomaattimurska, vesi ja kasvisliemikuutio ja mausta vastajauhetulla mustapippurilla, muskottipähkinällä, basilikalla ja sokerilla. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 45-60 minuuttia.

Ota porkkanapalat ja varsiselleri kastikkeesta pois ja mausta maun mukaan suolalla.

Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon tasaiseksi seokseksi. Lisää maito koko ajan sekottaen ja kuumenna hämmentäen, kunnes seos sakenee. Mausta suolalla, mustapippurilla, muskottipähkinällä ja parmesaanilla.

Voitele lasagnevuoka ja laita pohjalle vähän jauhelihakastiketta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä ja lisää levyjen päälle jauheliha- ja valkokastiketta nokareina, vähän mozzarellaa ja parmesaania. Lado toinen kerros lasagnelevyjä ja lisää päälle saman verran kastikkeita ja juustoja. Lado kolmas kerros lasagnelevyjä ja lisää loput kastikkeesta ja hieman runsaammin juustoja kuin aiemmin.
Paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 40 min. Ota valmis lasagne uunista ja anna sen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Lasagne on parasta uunituoreena, mutta tämä lasagne maistuu myös seuraavana päivänä lämmitettynä. 🙂

Abbracci,
Cristina


Jaa:
Facebook Twitter WhatsApp